×
☰ MENU
XΣατυανάντα Σαρασουάτι

 

Ο Σουάμι Σατυανάντα γεννήθηκε στην Αλμόρα της Ινδίας το 1923. Αισθανόμενος από νεαρή ηλικία έλξη προς την πνευματική ζωή, άφησε το σπίτι του στην ηλικία των δεκαεννιά και το 1943 παραδόθηκε στον Σουάμι Σιβανάντα στο Ρισικές, που τον μύησε στο τάγμα Ντασνάμι της Σανυάσα το 1947. Υπηρέτησε τον γκούρου του για δώδεκα χρόνια, τελειοποιούμενος σε κάθε πλευρά της πνευματικής ζωής, και στη συνέχεια ταξίδεψε από άκρη σε άκρη σε όλη την Ινδία ως περιπλανώμενος ασκητής.

Αντιλαμβανόμενος την ανάγκη της εποχής του για μια επιστημονική έκφραση του αρχαίου συστήματος της γιόγκα, ίδρυσε το 1956 τη Διεθνή Αδελφότητα της Γιόγκα και το 1963 τη Σχολή Γιόγκα του Μπιχάρ. Μέσα στην επόμενη εικοσαετία ο Σουάμι Σατυανάντα ύψωσε τη σημαία της γιόγκα σε κάθε γωνιά του κόσμου, εδραίωσε τη Σχολή Γιόγκα του Μπιχάρ ως κορυφαίο ίδρυμα της γιόγκα και συνέγραψε περισσότερα από ογδόντα σημαίνοντα κείμενα πάνω στη γιόγκα, την τάντρα και την πνευματικότητα.

Η Σατυανάντα Γιόγκα έγινε μια παράδοση που συνδυάζει την κλασική γνώση με τη βιωματική κατανόηση και τη σύγχρονη οπτική. Το 1984 ίδρυσε το Ίδρυμα Γιογκικών Ερευνών για την επιστημονική διερεύνηση της γιόγκα, καθώς και το Σιβανάντα Μαθ για την υποστήριξη των μη προνομιούχων στρωμάτων της κοινωνίας. Το 1988, ενώ βρισκόταν στην κορυφή των επιτευγμάτων του, απαρνήθηκε τα πάντα και υιοθέτησε την κσέτρα σανυάσα, ζώντας ως ασκητής παραμχάμσα. Το 1989 του αποκαλύφτηκε η Ρίκια, όπου πήγε να ζήσει και όπου τέλεσε σε απομόνωση ανώτερες βεδικές ασκητικές πρακτικές. Το 1991, έχοντας λάβει την εντολή να προσφέρει στους γείτονές του, καθοδήγησε το άσραμ να βοηθήσει τα φτωχά χωριά της περιοχής. Από το 1995 και μετά, τέλεσε την δωδεκαετή Ρατζασούγια Γιάγκια με τον στόχο της ειρήνης, αφθονίας και ευημερίας για όλους, και το 2007 ανακοίνωσε την ίδρυση του Ρίκια Πιτ που θα έφερε την αποστολή "να υπηρετήσει, να αγαπήσει και να δώσει".

Στις 5 Δεκεμβρίου του 2009 ο Σουάμι Σατυανάντα πέρασε στο Μάχα Σαμάντι, ένα γιογκικό επίτευγμα όπου το σώμα εγκαταλείπεται κατά βούληση και η αποχωρούσα ψυχή ενώνεται με την οικουμενική συνειδητότητα.

 www.rikhiapeeth.net

 

Νιραντζανανάντα Σαρασουάτι

 

O Swami Niranjan γεννήθηκε το 1960 στηνRajnandgaon, στην Ινδία. Όταν ήταν μόλις 7 ετών, εισήλθε στην Ακαδημία Γιόγκα του Μπιχάρ, στο Μονγκύρ, όπου εκπαιδεύτηκε στη Γιόγκα και την πνευματική ζωή.

Το 1970 μυήθηκε στον κλάδοDashnami της σανυάσα, από τον γκούρου του,Swami Satyananda Saraswati. Το 1971 άρχισε να ταξιδεύει στο εξωτερικό. Πέρασε ένα μεγάλο μέρος της νεανικής του ηλικίας βοηθώντας στη δημιουργία κέντρων γιόγκα στην Ευρώπη , την Αυστραλία και την Αμερική. Στην ηλικία των 30 ετών μυήθηκε στην Παραμαχάμσα Σανυάσα.Το 1993 αναγνωρίστηκε ως επίσημος διάδοχος τουSwami Satyananda Saraswati. ΟSwami Niranjan από το 1983 καθοδηγεί τις δραστηριότητες της Ακαδημίας Γιόγκα του Μπιχάρ, του Σιβανάντα Μαθ και του Ιδρύματος Γιογκικών Ερευνών. To 1884 ιδρύει τοBihar Yoga Bharati, ένα ινστιτούτο ανωτέρων γιογκικών σπουδών. Τον ίδιο χρόνο, δημιουργεί και ένα ινστιτούτο για τη διδασκαλία της γιόγκα σε παιδιά, που ονομάστηκεBal Yoga Mitra Mandal.

Έχει γράψει πάνω από 20 βιβλία για τη Γιόγκα, την Τάντρα και τις Ουπανισάδες. Μέσα από το συγγραφικό του έργο και μέσα από τις πολυετείς διεθνείς περιοδείες του, έχει βοηθήσει αναρίθμητους αναζητητές από διάφορα μέρη του κόσμου, διδάσκοντας την πρακτική γνώση και επιστήμη της Γιόγκα και εμπνέοντάς τους να ακολουθήσουν ένα γιογκικό τρόπο ζωής, να αποκτήσουν μεγαλύτερη πνευματική επίγνωση και να εναρμονίσουν στη ζωή τους «μυαλό, καρδιά και δράση».

Από το 2008 οSwami Niranjanπαραμένει στη βάση του, στο Μονγκύρ, αφιερώνοντας πλέον το χρόνο του πλήρως στο ρόλο του ως γκούρου και πνευματικός δάσκαλος.

 www.biharyoga.net